Toon menu
Wij zijn er voor jou! - Winkel & Werkplaats zijn open - Maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 ook telefonisch bereikbaar voor al je vragen en bestellingen. Gratis verzenden binnen Nederland - Wij helpen je graag :-)

Kurktextiel?

Kurk wordt geoogst in de hete zomermaanden juli en augustus, wanneer het kurkschors door vochtonttrekking loslaat, dit wordt ook door de Portugese wet voorgeschreven. De oogst als hij goed wordt uitgevoerd heeft geen enkele negatieve invloed op de boom.

De eerste oogst van kurk kan plaatsvinden als de boom een omtrek van 80 cm heeft bereikt. De boom is dan 25 jaar oud. Een kurkeik kan tot 200 jaar oud worden. Dit komt overeen met gemiddeld zo’n 16 oogsten, want de kurk eik is in staat zijn schors in negen jaar te vernieuwen.

Als de schors is geoogst, wordt hij gestapeld en in het bos gelegd om te drogen, deze moet 6 maanden in de open lucht worden opgeslagen. In deze tijd stabiliseert de kurk, waarna het gesorteerd kan worden op dikte en kwaliteit. Na deze periode worden de delen kurk gekookt en gestoomd, waardoor het materiaal gezuiverd en meer flexibeler wordt.

Hitte en hoge druk zorgen ervoor dat de kurk in dikke blokken wordt geperst om het daarna in dunne plakken te snijden. Deze plakken worden gepolijst en op een achtergrond gelijmd zodat het gebruikt kan worden als Kurktextiel.

Kurk is 100% natuurlijk en recyclebaar.

De tassen en accessoires van Kurk en kurkleer, komen uit Portugal en andere landen rond het Middellandse zeegebied (Portugal 51%, Spanje 26%, Italië 7% en enkele Noord Afrikaanse Landen 16%) Het kurkleer en kurktextiel wordt door eerlijk betaalde, professionele werknemers verwerkt tot mooie producten. Kinderarbeid is hierbij uitgesloten. Eigenschappen en voordelen van Kurk(textiel).

Eigenschappen:

Doordat kurk lucht bevat, is het lichter dan water en warmte- isolerend. Kurk is antistatisch, geluiddempend, elastisch , brandwerend, vochtbestendig, makkelijk in onderhoud,  heeft een lange levensduur , is in vele kleuren verkrijgbaar en betaalbaar.

Voordelen:

Kurk is duurzaam, recyclebaar en er is geen sprake van erosie in de  kurkwouden.

Verwerken van Kurktextiel.

Kurktextiel is heel goed te verwerken met een gewone naaimachine. Wel altijd een leernaald of een topstitch naald gebruiken. De lengte van de steek op 3,5 tot 4 en de spanning op 5 zetten. Het liefst  met een teflon of een rollervoet naaien, maar het kan ook om het te proberen met een gewone voet.

Verzorging Kurktextiel.

Kurkleer kan in handwarm water (30 graden) gewassen worden, U kunt daarvoor een fijnwasmiddel gebruiken of een zachte zeep. Meestal is het al voldoende om met een vochtige doek het kurk schoon te wrijven en na te wrijven met een droge doek. Vlekken zoals rode wijn, mayonaise, chocolade en andere hardnekkige vlekken zijn eenvoudig te verwijderen door het product schoon te wrijven met een natte doek, gedrenkt in wat vloeibare zeep. De producten van kurk zijn heel goed bestand tegen regen en andere weersinvloeden. Dit is een natuurlijke eigenschap van kurk.

info www.corkonline.nl 

Korte beschrijving

Wil je snel een tasje maken van het nieuwe trendmateriaal kurktextiel?  Lees hier hoe je dit in no time kunt doen.

Benodigd materiaal

  • 2 Stukjes kurktextiel van 8×10 cm
  • 1 Stukje kurktextiel van 2×10 cm
  • 1 Karbijnhaak
  • Rits 12 cm

Kurktextiel leuk? Doe ook mee met  onze workshop Trendy kurk 26 november 2016.

Aan de slag!

Stap 1: Naai de rits tussen de twee stukjes kurktextiel van 8×10 cm.

stap_1

Stap 2: Vouw het lusje kurktextiel 2×10 cm dubbel en stik de zijkanten dicht en haal het door de ring van de karbijnhaak.

stap_2

Stap 3: Doe de rits open en leg de goede kanten op elkaar.

stap_4

Stap 4:  Leg het lusje met de karbijnhaak op een plek naar wens tussen de twee goede kanten met de karbijnhaak naar binnen en stik het rondom dicht.

stap_3

stap_4-1

Stap 5: Knip de hoekjes en naden kort af.

Stap 6: Draai het sleuteltasje door de opening van de rits.

sleuteltasje_kurk_

En klaar is je sleutel tasje van kurktextiel!

Laat u inspireren in onze winkel!

Bezoek de winkel