Toon menu
Wij zijn er voor jou! - Winkel & Werkplaats zijn open - Maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 ook telefonisch bereikbaar voor al je vragen en bestellingen. Gratis verzenden binnen Nederland - Wij helpen je graag :-)

De meeste lockmachines hebben een ingebouwde rolzoom functie. Echt fantastisch voor de hele dunne zomerstoffen, maar weet je het goed te gebruiken? Met onderstaande tips lukt het je zeker!

Instellen machine

Een rolzoom maak je altijd op dunne stoffen, dus stel het differentieel transport in voor dunne stof. Dit is altijd het getal lager dan 1. Je gebruikt altijd de rechternaald en de linkernaald verwijder je uit de houder. Gebruik een Organ naald dikte 75. Steeklengte stel je in tussen 1 en 1,5. Snijbreedte wordt ook smal afgesteld maar de waardes hiervoor zijn per machine verschillend. De spanning van de ondergrijper wordt met 2 tot 2,5 verhoogd. Dus staat de spanning normaal op 4 dan wordt het nu 6 – 6,5.

Het afwerken

Is jouw stof gewoon recht op draad geknipt dan kun je het zonder problemen naaien.
Is de stof schuin op draad geknipt of iets rond geknipt, bijv. onderkant rokje of jurk, dan zal de stof steeds de neiging hebben onder de voet weg te glijden. Daarom moet je de stof goed geleiden, ook achter de naaivoet.

Toepassen

Dunne zomerstoffen voor rokjes, jurkjes, maar ook de voering kun je perfect afwerken met een rolzoom. Doordat de onderkant van een rok/jurk altijd iets rond geknipt is krijgt het met het rolzoompje een springerig en speels effect. Aan tricot kun je een leuk golvend randje maken met een rolzoom, voor het golvende effect houd je tijdens het naaien de stof nog iets tegen. Het differentieel transport blijft staan zoals hierboven beschreven.

Is de stof iets te stug of te dik voor een rolzoom, maar wil je toch een smalle afwerking, dan stel je de lockmachine wel in voor een rolzoom, maar laat de spanning van de ondergrijper in de oorspronkelijk stand staan. Je krijgt nu een rolnaadje in plaats van een rolzoom.

Laat u inspireren in onze winkel!

Bezoek de winkel