Toon menu

De meeste lockmachines hebben tegenwoordig een ingebouwd rolzoompje. Echt fantastisch voor de hele dunne zomerstoffen, maar weet u het goed te gebruiken?
Met onderstaande tips lukt het gegarandeerd!

Instellen machine

Een rolzoom maakt u altijd op dunne stoffen, dus stel het diff. transport in voor dunne stof. (dit is altijd het getal lager dan 1) U gebruikt altijd de rechternaald en de linkernaald wordt verwijderd. Gebruik een organnaald dikte 75. Steeklengte stelt u in tussen 1 en 1,5. Snijbreedte wordt ook smal afgesteld maar de waardes hiervoor zijn per machine verschillend. De spanning van de ondergrijper wordt met 2 tot 2,5 verhoogd. Dus staat de spanning normaal op 4 dan wordt het nu 6 – 6,5.

Het afwerken

Is uw stof gewoon recht op draad geknipt dan kunt u het zonder problemen naaien.
Is de stof schuin op draad geknipt of iets rond geknipt, bijv. onderkant rokje of jurk, dan zal de stof steeds de neiging hebben onder de voet weg te glijden. Daarom de stof goed geleiden, ook achter de naaivoet.

Toepassen

Dunne zomerstoffen voor rokjes, jurkjes, maar ook de voering kunt u perfect afwerken met een rolzoom. Doordat de onderkant van een rok/jurk altijd iets rond geknipt is krijgt het met het rolzoompje een springerig, speels effect. Aan tricot kunt u een leuk golvend randje maken met een rolzoom, voor het golvende effect houd u tijdens het naaien de stof nog iets tegen. Het diff. transport blijft staan zoals hierboven beschreven.

Is de stof iets te stug of te dik voor een rolzoom, maar wilt u toch een smalle afwerking, dan stelt u wel in voor een rolzoom, maar laat de spanning van de ondergrijper in de oorspronkelijk stand staan. U krijgt nu een rolnaadje in plaats van een rolzoom.

Laat u inspireren in onze winkel!

Bezoek de winkel