Toon menu
Wij zijn er voor jou! - Winkel & Werkplaats zijn open - Maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 ook telefonisch bereikbaar voor al je vragen en bestellingen. Gratis verzenden binnen Nederland - Wij helpen je graag :-)

Blinde ritssluiting,

Blinde rits de naam zegt het al, wordt zo in de naad weggewerkt dat hij daarna niet meer zichtbaar is. Dit is voor elegante kledingstukken van kostbare stoffen, zoals avondjurken en trouwjaponnen. Blinde ritsen kunnen makkelijk worden ingezet met een speciale blinde rits voet. Deze voet is voor bijna alle modellen bij ons verkrijgbaar.  Volg onderstaand stappen plan voor een perfect resultaat.

blinde rits inzetten tekening

 • Bij het ritssplit (de opening in de stof waar de rits tussen moet komen) met de textielpen bij beide splitranden de lengte van de rits aan de goede kant van de stof aangeven. De rits moet minstens 2 à 3 cm langer zijn dan het uiteindelijke ritssplit.
 • Klik de speciale blinde ritsvoet vast en kies de rechte steek, de naald moet in de middelste positie staan. Kies steeklengte 2,5 tot 3,0 mm.
 • De rits opendoen en met de duim de tanden van de rits een beetje openvouwen, totdat de plaats voor de naad tussen het ritsband en de tanden zichtbaar worden. Opgelet: de rits nooit strijken!
 • Leg het rechterdeel van de rits, goede kanten op elkaar, op de rechterrand van het ritssplit. De tanden van de rits moeten precies boven de naadlijn liggen, de rits eindigt aan de bovenkant ca. 1,5 à 2 cm onder de bovenrand van de stof, eventueel vastspelden. Let erop, dat de rits aan de onderzijde van het split 2 à 3 cm uitsteekt.
 • Druk de tandjes van de rits voorzichtig een beetje naar rechts en zet de naaivoet zo op de rits dat de tanden bij de inkeping van de voet rechts van de naald komen te liggen.

 De blinde rits voet is een echte “must have”
nathalie

 • De rits van boven tot onder vastnaaien en afhechten. De rits nu dichtdoen.
 • Leg de andere kant van de rits met de bovenkant op de goede kant van de linkerrand van het split. Let erop, dat de tanden van de rechter- en linkerkant op dezelfde hoogte beginnen.
 • De rits weer opendoen.
 • Druk de tandjes van de rits nu voorzichtig een beetje naar links en zet de naaivoet zo op de rits dat de tanden bij de inkeping links van de naald kom te liggen.
 • De rits van boven tot onder vastnaaien en afhechten. De rits dichtdoen.
 • Nu de naad onder het ritssplit dichtnaaien. Begin aan de onderkant van de naad! Om de naad dicht te naaien zet je de gewone ritsvoet in. De rechterkant van de ritsvoet en de naaivoethouder moeten precies onder elkaar liggen. De naald in de rechterpositie zetten. (ill. D)
 • Leg de losse onderkant van de rits naar de naad toe en naai de naad zo ver mogelijk tot de laatste steek van het ritssplit dicht.
 • De naad openstrijken.
Let op: Als je een te lange rits hebt gebruikt en het losse deel er dus een heel stuk uitsteekt, kun je ca. 2 cm onder het ritssplit met rechte steken of dicht ingestelde zigzagsteken over de rits heen stikken. Het uitstekende einde van de rits afknippen en dit uiteinde met een restje stof netjes omboorden.
blinde rits inzetten foto
Voor de merken Pfaff, Janome, Bernina, Brother en Husqvarna zijn er originele blinde rits voeten bij ons verkrijgbaar. Is jouw merk er niet bij? Dan hebben wij een universele YKK rits voet voor u. Prijzen vanaf € 6,95.

Laat u inspireren in onze winkel!

Bezoek de winkel