Toon menu
Wij zijn er voor jou! - Winkel & Werkplaats zijn open - Maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 ook telefonisch bereikbaar voor al je vragen en bestellingen. Gratis verzenden binnen Nederland - Wij helpen je graag :-)

 tip-rijgsteek

Rijgen

De rijgsteek kan worden gebruikt voor het proefpassen van kledingstukken of om tijdelijk lagen stof/tussenvulling aan elkaar te bevestigen bij quilts. Selecteer een rijgsteek of stel de steeklengte in op 6.0. Leg voor kledingstukken de goede kanten van de stof op elkaar. Maak bij quilts een ”sandwich” met de tussenvulling tussen de quilttop en de achterkant. Leg de stoffen onder de naaivoet en trap het pedaal in. De machine naait een steek. Trek de stof de gewenste afstand van je af en trap het voetpedaal opnieuw in. Herhaal dit zo vaak als nodig is voor het rijgen.

tips-aan-elkaar-naaien

Aan elkaar naaien

Leg de stoffen met de goede kant op elkaar, de knipranden op elkaar. Stik met een rechte steek de naadlijn door. Hecht het begin en het einde van de naad af met het afhechtprogramma.

tips-doorstikken

Doorstikken

Doorstikken is een decoratief effect dat je kunt maken met de rechte steek.

  • Naai een rechte naad en pers de naadtoeslag open. Naai vanaf de goede kant van de stof een rij steken op 1,25 cm vanaf de naadlijn. Stik door aan beide kanten van de naad.
  • Naai een rechte naad en pers de naadtoeslagen naar één kant. Naai vanaf de goede kant van de stof een parallelle rij steken op 1,25 cm vanaf de naadlijn

tips-figuurnaad

Figuurnaad

Gebruik figuurnaden om de pasvorm van strak-zittende geweven kledingstukken te regelen. Breng de steeklijnen van de figuurnaden van het patroon over op de verkeerde kant van de stof. Leg de stof met de goede kanten op elkaar en met de steeklijnen op elkaar. Stik vanaf de kniprand naar de punt van de figuurnaad en zet het begin van de naad vast. Aan het einde van de naad kun je met de machine afhechten of de draden met de hand vastknopen. Pers de figuurnaden naar het midden Optioneel: stik de figuurnaad op de goede kant van de stof, dicht bij de naad, door voor een decoratief effect. Knip bij gevoerde kledingstoffen en zware stoffen de figuurnaadtoeslag bij en pers open. Pers het figuurnaadpunt plat.

 

Ingeslagen naad

Ingeslagen naad

De ingeslagen naad naait aan elkaar en sluit de naadtoeslag in. De naad wordt gebruikt op transparante, dunne stoffen waarbij de naden doorschijnen. Leg de stof met de verkeerde kanten op elkaar en de knipranden op elkaar. Speld vast als je dat wilt. Naai de stoffen aan elkaar met een naadtoeslag van 1 cm. Knip de naadtoeslag bij op 3 mm. Vouw de stoffen met de goede kanten op elkaar langs de naad. Pers. Naai een naad van 6 mm breed, waarbij je de daarvoor genaaide naadtoeslag insluit. Pers de naadtoeslag in één richting.

tips-platte-naad

Platte naad

De platte naad is een dubbel doorgestikte naad waarbij de knipranden zijn ingesloten. Naai de stoffen met de verkeerde kanten op elkaar met een naadtoeslag van 1, 5 cm. Knip één rand van de naadtoeslag bij op 0,7 mm. Pers de naadtoeslag naar één kant met de breedste toeslag boven. Sla de breedste naadtoeslag om de toeslag van 0,7 mm en sluit de smalste stofrand daarbij in. Pers dit plat. Stik dicht langs de rand van de gevouwen stof door.

tips-overlappende-naad

Overlappende naad

Deze naad is het best geschikt voor materialen die niet rafelen, zoals leer of fleece (en andere synthetische stoffen). Breng de naadlijnen over op de stof met een uitwasbare markeerstift. Knip de naadtoeslag van de bovenste stoflaag terug tot de naadlijn. Leg de goede kanten naar boven en laat de bovenste en de onderste stof elkaar overlappen, met de kniprand van de bovenste stof op de gemarkeerde naadtoeslag van de onderste stof. Maak de stoflagen tijdelijk aan elkaar vast. (Gebruik daarvoor textiellijm of plakband bij leer). Stik vanaf de goede kant de bovenste stof dicht bij de kniprand door en dan nogmaals op een naaivoet breedte afstand

Laat u inspireren in onze winkel!

Bezoek de winkel