Toon menu
Wij zijn er voor jou! - Winkel & Werkplaats zijn open - Maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 ook telefonisch bereikbaar voor al je vragen en bestellingen. Gratis verzenden binnen Nederland - Wij helpen je graag :-)

tips-dubbele-plooi

Dubbele plooi

Plooien bestaan uit vouwen op gelijk verdeelde, gemarkeerde lijnen, die aan de bovenrand worden vastgemaakt. De afstand tussen de gemarkeerde lijnen wordt de diepte van de plooi genoemd. Leg voor een dubbele plooi de buitenste gemarkeerde lijnen van de plooi met de verkeerde kanten op elkaar en speld dit vast. Naai langs de gemarkeerde lijn tot en iets over de naadlijn. Pers de plooi plat en centreer daarbij de naadlijn gelijkmatig tussen de zijvouwen van de plooi. Om de steken bovenaan de plooi vast te zetten, naait u over de bovenkant van de plooien (boven de naadlijn) in een halve cirkelvorm, beginnend en eindigend bij de zijkanten van de plooi.

tips-stolp-plooi

Stolpplooi

Stolpplooien bestaan uit vouwen op gelijk verdeelde, gemarkeerde lijnen, die aan de bovenrand worden vastgemaakt. De afstand tussen de gemarkeerde lijnen wordt de diepte van de plooi genoemd. Leg voor een stolpplooi de buitenste gemarkeerde lijnen van de plooi met de goede kanten op elkaar en speld dit vast. Naai langs de gemarkeerde lijn tot en iets over de naadlijn. Pers de plooi plat en centreer daarbij de naadlijn gelijkmatig tussen de zijvouwen van de plooi. Om een plooi tijdelijk vast te zetten, rijgt u langs de bovenkant van de plooien (boven de naadlijn), beginnend en eindigend aan de zijkanten van de plooi.

tips-scherpe-plooi

Scherpe plooien

Scherpe plooien bestaan uit vouwen op gelijk verdeelde, gemarkeerde lijnen die allemaal in dezelfde richting vouwen. De afstand tussen de gemarkeerde lijnen wordt de diepte van de plooi genoemd. Vouw voor scherpe plooien met de goede kant van de stof omhoog de eerste gemarkeerde lijn om tot op de tweede gemarkeerde lijn. Herhaal dat voor de andere plooien en zorg ervoor dat alle plooien in dezelfde richting worden gevouwen. Rijg over de bovenkant van alle plooien om ze vast te maken. Stik indien gewenst alle plooien dicht bij de gevouwen rand door en stop het doorstikken op dezelfde afstand van de rand van de tailleband. Een enkele plooi voor of achter in het midden van een rok wordt een golfplooi genoemd.

tips-waaier-plooi

Waaierplooi

Waaierplooien bestaan uit vouwen op gelijk verdeelde, gemarkeerde lijnen die aan de bovenrand worden vastgemaakt. De afstand tussen de gemarkeerde lijnen wordt de diepte van de plooi genoemd. Een waaierplooi is een variatie op de dubbele plooi en wordt meestal alleen gebruikt op dunnere stoffen. Waaierplooien bestaan uit twee of meer dubbele plooien die op elkaar worden geplaatst om een waaiervorm te maken. Leg voor een waaierplooi de buitenste gemarkeerde lijnen van de plooi met de verkeerde kanten op elkaar en speld dit vast. Vouw langs de overgebleven lijn om een waaiervorm te maken achter de eerste vouwen. Rijg over de bovenkant van alle vouwen om ze vast te maken. Pers de plooi plat en zorg er daarbij voor dat de middelste vouwen goed in het midden liggen van de zijvouwen van de plooi

 

Laat u inspireren in onze winkel!

Bezoek de winkel