Toon menu
Wij zijn er voor jou! - Winkel & Werkplaats zijn open - Maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 17.00 ook telefonisch bereikbaar voor al je vragen en bestellingen. Gratis verzenden binnen Nederland - Wij helpen je graag :-)

Er zijn maar weinig materialen die zo comfortabel aanvoelen als rekbare stoffen. Er bestaan kledingpatronen speciaal voor rekbaar materiaal. Maar je kan ook patronen voor geweven stoffen gebruiken en met gebreide materialen die slechts licht of helemaal niet elastisch zijn, zonder ze te hoeven aanpassen.

Het materiaal kiezen

Stoffen van goede kwaliteit blijven vele seizoenen mooi. Een patroon voor rekbare stoffen gaat altijd uit van een bepaalde elasticiteit van de stof. Bij deze patronen wordt wordt altijd de mate van elasticiteit of een stofaanbeveling gegeven. Het is belangrijk om een stof te kiezen die het uiteindelijke kledingstuk de juiste elasticiteit geeft. Gebreide materialen krimpen vaak iets en moeten daarom worden gewassen voordat je het patroon uitknipt. Elastische ribstof is een uitzondering; dit hoeft niet van te voren gewassen te worden.

Knippen

Zorg dat de stof niet rekt als je deze uitlegt, laat de stof bijvoorbeeld niet van de tafel hangen.

Naald

Een Schmetz stretch-naald of een ballpoint-naald voorkomt dat steken worden overgeslagen en er ladders in het materiaal ontstaan.

 

Versteviging

Stabiliseer de schoudernaden door er een bandje in mee te naaien of door een smal reepje vlieseline aan de verkeerde kant van de naad te strijken.

Gebruik dunne strijkvlieseline op de verkeerde kant om knoopsgaten of zakken te stabiliseren.

Steken

Naai rechte steken met een rechte stretchsteek (driedubbele rechte steek) Daardoor worden de steken elastisch en “lubbert” de stof niet uit. Verlaag ook de persvoetdruk. Voor mooie en duurzame overlocksteken; gebruik 4 draden en het ingebouwde differentieel transport. Stel het afsnijmes af op 6 mm en knip de naden voordat je begint af tot op 6 mm. Gebruik het dubbelstoftransport of een rolvoet voor elastische materialen.

Zomen

  1. Kies een blindzoom om een zoom te naaien die je niet of nauwlijks ziet.
  2. Gebruik een tweeling naald 2.5 of 4 mm (stretch uitvoering), om twee evenwijdige steken rijen te naaien.
  3. Probeer 3 of 6 mm deksteek te naaien (alleen met een lock-machine met een flat/-coverlock).
  4. Experimenteer met borduurgaren en ander siergaren en naai mooie rolzomen.

Laat u inspireren in onze winkel!

Bezoek de winkel